Plenul Senatului ar putea vota miercuri privind inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” prin care se dorește modificarea Constituției pentru ca nicio persoană condamnată penal definitiv să nu mai poată fi aleasă într-o funcție publică.

Liderul senatorilor USR, Radu Mihaiu, a subliniat că formațiunea sa va insista pentru ca referendumul să fie organizat pe 6 decembrie odată cu alegerile parlamentare.

Prioritatea noastră este să ne asigurăm că referendumul pentru revizuirea Constituţiei aferent iniţiativei «Fără penali în funcţii publice» va avea loc pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare. Am ridicat această problemă în Biroul permanent, pentru ca iniţiativa să fie dezbătută în cele două Comisii raportoare şi să intre cel târziu în plenul de miercuri al Senatului. Comisia de constituţionalitate se va reuni în şedinţă, marţi, la 10.00, şi i-au invitat şi pe cei de la Comisia juridică. Am subliniat în Biroul permanent faptul că, dacă nu va exista voinţă politică în comisii, iniţiativa poate fi adoptată de către plen, plenul fiind suveran. Dacă Senatul demonstrează, în ultima clipă, înţelepciune şi voinţă, putem să trecem legea miercuri fără niciun fel de problemă. Îndemnăm pe toată lumea din Senat să voteze miercuri inţiativa«Fără penali în funcţii publice». Este important ca referendumul să aibă loc pe 6 decembrie, pentru că orice întârziere creează posibilitatea de a avea un alt scrutin, pe o altă dată, în condiţii de pandemie, ceea ce nu doreşte nimeni”, a declarat luni, pentru Agerpres, Radu Mihail.