Toți parlamentarii USR își vor prezenta mâine demisia pentru a nu beneficia de pensii speciale, infomația publicată inițial de HotNews.ro pe surse, fiind confirmată ulterior de Dan Barna, într-o postare pe Facebook. Potrivit unor surse din partid demisia va deveni efectivă cu data de 18 decembrie, înainte de expirarea oficială a mandatului. Motivul: USR-iștii se tem că vechile partide ar putea strecura în ultilmele zile ale legislaturii proiecte controversate.USR are 38 de parlamentari: 25 de deputați și 13 senatori.

„Așa cum am anuntat în această după-amiază, mâine dimineață deputații și senatorii USR își vor depune demisia din Parlament pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială. Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiți din această țară. Să reprezinți voința populară este o onoare, nu o corvoadă. Pe agenda Parlamentului este deja de patru ani un proiect de lege al USR care urmărește eliminarea acestor pensii. Patru ani de zile în care niciodată nu s-a găsit o majoritate care să facă acest lucru. Niciodată. Dar, pentru că am promis oamenilor că nu vom beneficia de ele, ne vom depune demisiile înainte de finalul acestui mandat. USR PLUS va face din eliminarea pensiilor speciale condiție esențială pentru participarea la orice coaliție de guvernare”, a scris Dan Barna pe Facebook.
USR a avut un proiect de eliminare a pensiilor speciale care nu a trecut de parlamentLa fel s-a întâmplat cu propunerea de impozitare.Programul de guvernare prezentat de USR-PLUS prevede eliminarea pensiilor speciale și calcularea tuturor pensiilor după același sistem. „Egalitatea românilor în fața pensiei înseamnă la contribuție egală, pensie egală. Eliminarea tuturor pensiilor speciale și recalcularea lor, în cazul categoriilor profesionale (exemplu: militari) care nu au avut contribuții, pe baza unei contribuții implicite la veniturile pe care le-au avut de la Stat. În cazul în care unele nu se pot elimina, se va aplica impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale peste pragul de cinci pensii minime cumulate”, se arată în programul de guvernare propus de USR-PLUS.

Liderul USR, Dan Barna, a reacționat după noul blocaj din Senat care a făcut imposibilă adoptarea inițiativei „Fără penali în funcțiile publice”, spunând că „astăzi a fost momentul adevărului: vechile partide PSD, PNL și UDMR au boicotat referendumul Fără Penali”.

  • „Astăzi a fost momentul adevărului: vechile partide PSD, PNL și UDMR au boicotat referendumul Fără Penali.
  • USR a solicitat în această dimineața convocarea unui nou Birou Permanent la ora 12:00 pentru a decide organizarea unui plen cu un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea inițiativei Fără Penali. Solicitarea USR a fost acceptată pentru ora 12:00. PSD, PNL și UDMR nu au venit.
  • Pretexte, scuze, explicații, orice ca să nu se întâmple. Realitatea e simplă și fiecare român o vede: au boicotat Fără Penali în Funcții Publice.
  • Ca și în trecut, asta nu face decât să ne întărească hotărârea. Fără Penali este parte din programul nostru de guvernare și condiție esențială pentru participarea la orice coaliție care vrea, într-adevăr, reformarea României”, a scris Barna pe Facebook.

Ședința de miercuri a Senatului care avea pe ordinea de zi iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice” a fost suspendată din lipsă de cvorum. Conducerea Senatului (controlată de PSD) a decis ca votul să fie dat prin prezența fizică a parlamentarilor și nu prin telefon, așa cum s-a procedat în ultimele luni. La rândul lor, liberalii au anunțat prin vocea Alinei Gorghiu că vor vota inițiativa USR doar dacă va fi cvorum fără ei.

Plenul Senatului ar putea vota miercuri privind inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” prin care se dorește modificarea Constituției pentru ca nicio persoană condamnată penal definitiv să nu mai poată fi aleasă într-o funcție publică.

Liderul senatorilor USR, Radu Mihaiu, a subliniat că formațiunea sa va insista pentru ca referendumul să fie organizat pe 6 decembrie odată cu alegerile parlamentare.

Prioritatea noastră este să ne asigurăm că referendumul pentru revizuirea Constituţiei aferent iniţiativei «Fără penali în funcţii publice» va avea loc pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare. Am ridicat această problemă în Biroul permanent, pentru ca iniţiativa să fie dezbătută în cele două Comisii raportoare şi să intre cel târziu în plenul de miercuri al Senatului. Comisia de constituţionalitate se va reuni în şedinţă, marţi, la 10.00, şi i-au invitat şi pe cei de la Comisia juridică. Am subliniat în Biroul permanent faptul că, dacă nu va exista voinţă politică în comisii, iniţiativa poate fi adoptată de către plen, plenul fiind suveran. Dacă Senatul demonstrează, în ultima clipă, înţelepciune şi voinţă, putem să trecem legea miercuri fără niciun fel de problemă. Îndemnăm pe toată lumea din Senat să voteze miercuri inţiativa«Fără penali în funcţii publice». Este important ca referendumul să aibă loc pe 6 decembrie, pentru că orice întârziere creează posibilitatea de a avea un alt scrutin, pe o altă dată, în condiţii de pandemie, ceea ce nu doreşte nimeni”, a declarat luni, pentru Agerpres, Radu Mihail.

Claudiu Nasui, deputat USR: „Auzeam zilele trecute cum PSD-ul actual încearcă să convingă oamenii că de fapt este un partid nou, care nu mai are de-a face cu metehnele vechi de, ei bine, 30 de ani. De altfel, nici măcar la campania electorala de la locale PSD-ul nu mai folosește consacrații trandafiri, ci vine cu promisiuni care, mai mult ca sigur, se vor dovedi și ele deșarte.

Lăsând la o parte propaganda electorală, PSD-ul este un partid disperat. Hemoragia de parlamentari și lideri locali către noul pol de putere este clară. Un partid care avea o majoritate lejeră în parlament, acum numără fiecare vot și recurge la strategii disperate pentru a-și asigura relevanța.

O astfel de strategie este remomirea celor care au fost îndepărtați de Dragnea. Unul dintre acei oameni a fost Sorin Grindeanu, premierul PSD de sacrificiu. După ce a fost eliminat din rândurile partidului pentru aparenta dezobediență, acesta a fost recompensat cu o funcție călduță la ANCOM. Cât de călduță? În valoare de 44.000 de lei pe lună, momentan.

Ei bine, domnul Grindeanu a anunțat că este dispus să revină în PSD și să ajute la reformarea partidului. Problema era că funcția lui, deși eminamente politică, nu era compatibilă cu a fi membru într-un partid. Ce a făcut însă PSD-ul printr-unul din membrii cu experiență în a sacrifica legislația română de dragul partidului? L-au folosit pe domnul Florin Iordache, nimeni altul decât arhitectul legilor care au subjugat justiția română, pentru a propune noi legi cu dedicație.

Acesta a eliminat clauza de incompatibilitate, astfel încât domnul Grindeanu să poată îngroșa și rândurile PSD, dar să își și păstreze veniturile de aproape 10.000 de euro pe lună.

Pentru cei care mai credeau că PSD-ul se poate schimba, iată că vechiul proverb ”Lupul își schimbă părul, dar năravul ba” este la fel de actual în politica românească, indiferent cu ce schimbă domnul Ciolacu trandafirii de pe afișele electorale.”

USR Diaspora Spania

Liderul USR, Dan Barna, spune, în contextul Congresului PSD care a avut loc sâmbătă, că acest partid vorbește despre politică modernă și responsabilitate, însă acest lucru nu se ”împacă cu oamenii pe care PSD îi scoate în prim-plan”.

”Premierul care a dat ordonanța 13 e garantul responsabilității? Primarul care a dus Bucureștiul în pragul dezastrului are vreo cădere în a vorbi despre viitor? Toți ceilalți membri ai conducerii PSD care i-au fost soldați lui Liviu Dragnea îndrăznesc să vorbească despre reforme?”, a scris Dan Barna pe Facebook.


”Un spectacol trist și ridicol. Românii știu că, în esență, doar hoția e în firea PSD și asta nu o să se schimbe indiferent de ce ar spune liderii săi”, a adăugat președintele USR.

Hotnews

Senatorul USR Adrian Wiener este noua varianta de candidat pentru Primaria Arad, conform unei decizii luate, luni, de catre liderii organizatiei municipale a formatiunii, insa va trebui validata de Alianta USR PLUS, dupa o intalnire care va avea loc cu reprezentantii PLUS in urmatoarele zile.

Surse din cadrul USR au declarat, pentru Agerpres, ca decizia a fost luata pentru ca Wiener are o popularitate mult mai mare in sondaje decat candidatul initial, deputatul Sergiu Vlad, dar are si o vizibilitate mai mare in presa.

Senatorul Adrian Wiener a confirmat informatiile si a spus ca urmeaza sa fie luata o decizie in cadrul Aliantei USR PLUS.

„La acest moment, schimbarea candidatului este o propunere a Biroului Politic Municipal USR. Decizia finala va fi luata impreuna cu partenerii din PLUS, peste cateva zile”, a spus Wiener.

Sergiu Vlad ar urma sa se regaseasca pe un loc considerat eligibil de pe lista de candidati ai Aliantei pentru Consiliul Local Municipal.

In 21 septembrie 2019, USR Arad anunta ca l-a desemnat pe deputatul Sergiu Vlad drept candidat al formatiunii pentru Primaria Arad, in urma unor alegeri interne care au durat cateva saptamani si in care s-au inscris sapte competitori. Adrian Wiener nu candidase in cadrul alegerilor primare din USR Arad.

Saptamana trecuta, si PNL Arad anuntase ca si-a schimbat candidatul pentru primaria municipiului, in urma unei decizii luate de Biroul Permanent Municipal. Astfel, va fi sustinut primarul interimar al Aradului, Calin Bibart, in locul lui Sergiu Bilcea, care este presedintele filialei municipale a PNL si vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad. Decizia fusese luata, de asemenea, pentru ca sondajele il indicau pe Bibart drept favorit.

Ai spune ca după treizeci de ani trecuți de la Revoluție, democrația și-a consolidat poziția in Telorman. Nimic mai fals. De ce credeți ca cele mai multe migrari politice ale primarilor sunt in Teleorman?

Pentru a înțelege mai bine fenomenul, trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Corupție, constrângeri, presiuni și intimidări. Acestea se fac permanent, la orice nivel și in orice domeniu.

Telormanul a fost și este condus ca o feudă, dar dupa 27 septembrie puteți schimba situația. Teleormanenii nu trebuie să se mai simta „datori” cuiva pentru că primesc ceea ce oricum sunt îndreptațiți sa primească. Nu trebuie sa ramana tributari legii lui Ohm (in comunism așa se spunea „ești om cu mine, sunt om cu tine” – de aici și analogia cu celebra lege a conducției electrice).

Începand cu cea mai mică primărie din județ și ajungând la cele mai înalte foruri de conducere județene, toți au grijă să „înțelegi” că le ramai dator, te-au „ajutat”. Iar pentru asta ei iți cer toleranța la nelegiuri, iar din patru in patru ani, iți cer votul. Pare puțin, pare simplu, dar din păcate, acceptând mereu același sistem, de fapt, ne îngropam viitorul.

Avem dreptul de a vota, de ce nu avem dreptul de a vota exact ceea ce vrem fără ca cineva să ne „îndrume”? De ce există mereu presiuni uriașe in mediul rural, in rândul celor ce primesc ajutoare sociale sau in rândul celor ce lucrează la stat? Categoriile sunt mai multe, nici nu mai contează enumerarea tuturor, cred ca toți cunoaștem fenomenul.

Dacă vrem o țară ca afară, dacă vrem să revină acasă toți cei plecați la muncă în străinătate, atunci trebuie să votăm „altfel”.Pentru o altfel de viață, schimbarea este o necesitate.

Uniunea Salvati Romania (USR) il contrazice pe seful AEP si sustine ca alegerile pot fi organizate pe durata a doua zile, invocand si proiectul pe aceasta tema depus de senatoarea Florina Presada in urma cu cateva zile.

„Se poate organiza desfasurarea alegerilor locale vreme de doua zile, contrar spuselor sefului Autoritatii Electorale Permanente, pus in functie de PSD. USR sustine, in continuare, ca avand in vedere numarul tot mai mare al persoanelor infectate cu COVID-19, e nevoie de solutii prin care sa fie protejata sanatatea cetatenilor.”

„Cata ipocrizie! Seful Autoritatii Electorale Permanente, Constantin Mituletu-Buica, ne spune ca e prea tarziu sa luam in calcul desfasurarea alegerilor locale timp de 2 zile in acest an. Dar cand Guvernul Dancila a adoptat in 18 septembrie OUG pentru vot timp de 2 zile la referendumul lui Dragnea din 6/7 octombrie 2018 nu era prea tarziu?

Sau atunci a contat pentru seful AEP ca acel referendum era sustinut de Dragnea, pe atunci sef la partidul care l-a adus in fruntea AEP? Daca auziti voci din PSD care spun ca nu se poate sa avem vot timp de 2 zile la localele din toamna pentru ca e prea tarziu, ca avem un calendar al alegerilor, sa stiti ca MINT!” a scris Florina Presada sambata, pe reteaua de socializare.