Liderul USR, Dan Barna, a reacționat după noul blocaj din Senat care a făcut imposibilă adoptarea inițiativei „Fără penali în funcțiile publice”, spunând că „astăzi a fost momentul adevărului: vechile partide PSD, PNL și UDMR au boicotat referendumul Fără Penali”.

  • „Astăzi a fost momentul adevărului: vechile partide PSD, PNL și UDMR au boicotat referendumul Fără Penali.
  • USR a solicitat în această dimineața convocarea unui nou Birou Permanent la ora 12:00 pentru a decide organizarea unui plen cu un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea inițiativei Fără Penali. Solicitarea USR a fost acceptată pentru ora 12:00. PSD, PNL și UDMR nu au venit.
  • Pretexte, scuze, explicații, orice ca să nu se întâmple. Realitatea e simplă și fiecare român o vede: au boicotat Fără Penali în Funcții Publice.
  • Ca și în trecut, asta nu face decât să ne întărească hotărârea. Fără Penali este parte din programul nostru de guvernare și condiție esențială pentru participarea la orice coaliție care vrea, într-adevăr, reformarea României”, a scris Barna pe Facebook.

Ședința de miercuri a Senatului care avea pe ordinea de zi iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice” a fost suspendată din lipsă de cvorum. Conducerea Senatului (controlată de PSD) a decis ca votul să fie dat prin prezența fizică a parlamentarilor și nu prin telefon, așa cum s-a procedat în ultimele luni. La rândul lor, liberalii au anunțat prin vocea Alinei Gorghiu că vor vota inițiativa USR doar dacă va fi cvorum fără ei.